Halal haram dalam kepenggunaan Islam semasa - Suhaimi Ab. Rahman; Mohammad Aizat Jamaludin (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2011)
[Buku ini] merupakan gagasan fikiran para penyelidik dalam bidang kepenggunaan halal yang bertujuan untuk menyebarluaskan pemahaman tentang konsep serta ciri kepenggunaan menurut perspektif Islam. Ia juga memberi panduan tentang kaedah penentuan halal haram produk makanan dan bukan makanan untuk menghadapi isu berkaitan dengannya. Selain itu, ia turut mengupas produk halal haram meliputi kriteria makanan yang baik dan buruk, kosher, sumber haiwan, perubatan halal, gelatin halal, kosmetik dan bahan alternatifnya yang halal, pewarna rambut dan kopi luwak.