Tuhan, manusia dan alam dalam al-Qur'an pandangan Toshihiko Izutsu - Ahmad sahidah rahem (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2014)
Buku ini membincangkan hubungan antara Tuhan, manusia dan alam di dalam al-Qur'an. Perbincangan ini dikhususkan kepada idea Toshihiko Izutsu, seorang sarjana Asia bukan Islam dari Jepun yang terkemuka dalam bidang kajian Islam yang menyatakan bahawa analisis semantik dapat digunakan untuk mengkaji al-Qur'an berkenaan isu tersebut. Mengikut pandangan Izutsu, perbezaan pendekatannya terletak terutama pada kaedah analitik yang beliau terapkan pada data al-Qur'an dengan tujuan untuk membiarkan al-Qur'an mentafsirkan konsepnya sendiri dan berbicara untuk dirinya sendiri. Melalui kajiannya juga, sarjana Jepun ini berkeyakinan bahawa al-Qur'an itu berasal daripada Allah S.W.T, dan bukan buatan Nabi Muhammad S.A.W. Justeru, satu-satunya buku dalam bahasa Melayu yang membincangkan pemikiran Toshihiko Izutsu berkenaan tuhan, manusia dan alam di dalam al-Qur'an ini adalah rujukan wajib untuk pelajar universiti dan pengkaji dalam bidang ini.