Velvet di Durham - Aishah Madadiy (Jemari Seni Sdn Bhd, 2012)
Dia melihat indahnya langit di atas, terangnya dengan cahaya, gemerlapan dengan kerlipan. Begitu pun dia menikmati keajaiban rasa, bumi yang dipijak ini lebih nikmatnya. Dia telah berpijak dengan kaki, berasa dengan deria, hidup menimba pengalaman di sini. Dia itu Fid. Fid itu Velvet. Fid kehilangan keluarga. Emosinya bercelaru. Fid telah sugul dan 'mati'... sehinggalah, dia menerima sebuah hadiah, yang telah mengubah persepsinya terhadap kehidupan. Dari Cardiff, Fid Si Gadis Melayu yang penuh 'misteri' ini membawa diri ke Durham... Di Durham, Aiden hadir mewarnai hari dengan idea dan falsafah. "You're insane, Fid!" Alif muncul dengan senyuman terapi yang membahagiakan. "Just pay me a smile..." Mahdi masih dengan ukhuwah yang berpanjangan. "Mungkin lebih baik kalau ada seseorang di sisi Fid..." Dapatkah Fid mencari jawapan kepada makna sebuah kehidupan? Jiwa? Persahabatan? Cinta? Impian? Cita-cita?