Jangan bersedih tersenyumlah wahai umat Muhammad - Syeikh Baltaji Ahmad (Jasmin Enterprise, 2012)
Allah s.w.t telah memuliakan umat ini (Umat Nabi Muhammad)dengan memberikan beberapa rahsia dan kelebihan. Diantara rahsia dan kelebihan yang hanya dimiliki oleh umat ini dan tidak dimiliki oleh umat-umat sebelumnya,serta tidak ada satu umat pun yang dapat menyamai ataupun menyainginya. Selain itu,ada pula beberapa hal yang juga dimiliki oleh umat-umat lain,tetapi sebenarnya apa ynag dimiliki oleh mereka itu sangatlah berbeza dengan apa yang dimiliki oleh umat Nabi Muhammad.Pada hakikatnya semua kelebihan dan keutamaan yang ada pada umat ini tidak terlepas dari dua hal tersebut. Kami telah mengumpulkan hal-hal yang berkaitan dengan tema ini dalam sebuah buku yang semoga diberkati oleh Allah s.w.t. serta diharapkan dapat mendekatkan diri kita kepada-Nya,memiliki andil dalam mengajak manusia kepada kebajikan,dan dapat mendorong atau mendekatkan para da'ie kepada kebajikan tersebut. Rahsia pertama yang ada pada umat ini merupakan induk dari semua kelebihan dan rahsia yang dimilikinya,Rahsia yang dimaksudkan adalah besarnya ruang lingkup keimanan dan sempurnya keyakinan mereka kepada Allah s.w.t