Kesedaran sejarah, transformasi sosio-ekonomi dan kelakuan politik masyarakat Melayu Malaysia - Kamaruddin Mohd. Said (Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin, 2013)
Tulisan ini memperkatakan tentang hubung kait antara kesedaran sejarah dengan kesedaran sosial dalam kalangan masyarakat Melayu. Kepelbagaian kesedaran sosial pula dikaitkan dengan transformasi sosial yang mereka alami. Oleh itu, menjadi hujah utama tulisan ini, bahawa kesedaran sejarah dalam kalangan masyarakat Melayu adalah berbeza- beza mengikut pengalaman transformasi sosial yang dialami oleh pelbagai golongan dalam kalangan mereka. Kesedaran sejarah yang berbeza-beza ini boleh dikatakan mempengaruhi kelakuan politik masyarakat Melayu akhir-akhir ini.