Melayu Cape di Afrika Selatan - Wan Hashim Haji Wan Teh Profesor Emeritus Dato' Dr. 1949- (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2010)
Lebih setengah juta keturunan Melayu kini mendiami di beberapa bandar di Afrika Selatan seperti Cape Town, Johannesburg, Port Elizabeth, Simonston, Kimberly, Durban dan beberapa lagi. Mereka merupakan salah satu rumpun Melayu diaspora yang berhijrah ke sana mulai pertengahan abad ke-17 semasa Wilayah Cape, Melaka dan sebahagian Kepulauan Alam Melayu di bawah penjajahan Belanda.