Ahli keluarga Rasulullah - Umar Hafiz (Pustaka Ilmuwan, 2014)
Baginda Rasulullah Nabi Muhammad SAW seorang manusia yang istimewa, luar biasa yang tiada taranya. Dia adalah manusia yang paling mulia di sisi Allah SWT. Cinta kepada Ahlul Bait adalah hal yang wajib dan disarankan oleh agama, tidak sempurna agama seseorang jika tidak dikaitkan kecintaannya kepada Nabi SAW, keluarga dan sahabatnya. Ahlul Bait Nabi SAW adalah orang yang paling dekat dengan baginda, yang secara khusus dicintai, dihormati dan dipeliharanya. Allah memuliakan mereka dan secara khusus dijaga agar tetap suci dan dijauhkan dari kekejian. Allah menjadikan kecintaan pada Ahlul Bait adalah jalan menuju kecintaan kepada Allah dan Rasul-Nya. Dengan kata lain, barangsiapa yang ingin berjalan menuju Allah hendaklah melalui kecintaan terhadap Rasulullah SAW dan keluarga, kerana mereka adalah manusia-manusia yang terdidik di dalam naungan wahyu dan risalah.