Kisah para nabi - Ibn Kathīr, Ismāʻīl ibn ʻUmar approximately1301-1373 (Klang Books Centre, 2013)
Nabi dan rasul adalah insan terpilih dikalangan sesuatu kaum atau ummat untuk menyeru kaumnya atau ummatnya kepada kalimah Laa ilaha illah dan nabi ketika itu.