Pengkomputeran selari - Norma Alias; Mohd. Shahizan Othman; Lizawati Mi Yusuf (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2014)
[Buku ini] mendedahkan kepada pembaca tentang perkara yang berkaitan pengkomputeran selari seperti definisi, perkembangan, jenis, kelebihan dan kelemahan, skop penggunaan, serta isu dan cabaran dalam menggunakan pengkomputeran selari. Turut didedahkan juga tentang seni bina pengkomputeran selari, perkakasan dan perisian yang terlibat dalam pembangunan sistem komputeran selari, operasi komunikasi, pembangunan algoritma selari, dan ukuran prestasi bagi pengaturcaraan selari. Selain itu, aplikasi sistem pengkomputeran selari dalam pelbagai bidang seperti perubatan, kejuruteraan, dan robotik juga dibincangkan dalam buku ini.