Pengaturcaraan pangkalan data menggunakan Oracle 11g - Mohd. Shahizan Othman (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2013)
Pangkalan data merupakan komponen utama yang penting dalam pembangunan sisitem maklumat. Penggunaan pengkalan data membenarkan data hanya ditakrif sekali sahaja, tetapi digunakan berkali-kali oleh pelbagai pengguna dari lokasi yang berlainan. Oleh sebab pengguna tidak boleh mencapai terus data dari pengkalan data, maka perisian Sistem Pengurusan Pengkalan Data (SPPD) , iaitu Oracle 11g diguna untuk membolehkan pengguna berinteraksi dengan pengkalan data. Buku ini memberi pendedahan dan penduan kepada pembaca untuk melaksanakan pengaturcaraan pengkalan data menggunakan Oracle 11g. Perbincangan dalam buku ini dimulakan dengan penerangan secara teori tentang web , pengkalan data, dan perisian sistem pengurusan pengkalan data, iaitu Oracle11g. Kemudiannya diikuti perbincangan tentang pelbagai element yang terdapat dalam bahasa pengaturcaraan pengkalan data, seperti membina pengkalan data, mencapai data menggunakan pernyataan Select, pembatasan dan isihan, rentetan, dan struktur kawalan. Buku ini turut menerangkan cara untuk membangunkan aplikasi web dengan menggunakan ASP.NET dan PHP. Selain itu, penerangan tentang cara menghasilkan laporan menggunakan kawalan ReportViewer dan Chart turut diterangkan dalam buku ini. Setiap bab disertakan contoh atau latiha untuk menguji kefahaman pembaca terhadap bab-bab yang diikutinya.