Pengaturcaraan berorientasikan objek menggunakan bahasa JAVA - Norazah Yusof 1964-; Radziah Mohamad 1974-; Puteh Saad 1956- (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2012)
Buku ini memberi penekanan terhadap penyelesaian masalah menggunakan pendekatan pengaturcaraan berorientasikan objek dan bahasa pengaturcaraan Java. Antara prinsip pengaturcaraan berorientasikan objek yang disentuh dalam buku ini adalah pengkapsulan, pewarisan, polimorfisme, dan pengecualian. Buku ini juga memberi penerangan mengenai konsep kelas, objek, pakej, tatasusunan, pengangkaan, hubungan antara kelas, aplet, dan aplikasi antara muka pengguna grafik yang dilengkapi dengan contoh atur cara Java. Untuk memantapkan pemahaman konsep dan penguasaan dalam penyelesaian masalah, buku ini dilengkapi dengan soalan latihan pada setiap akhir bab.