Sejarah Malaysia wacana kedaulatan bangsa, kenegaraan dan kemerdekaan - Abdul Rahman Haji Ismail; Azmi Arifin (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2016)
Pandangan dan pemikiran sejarah baharu tentang isu-isu yang berkaitan dengan sejarah identiti bangsa, kedudukan institusi beraja, dasar kolonialisme, perjuangan antipenjajah, semangat kebangsaan, kesedaran konsep 'Melayu Raya', konfrontasi Malaysia-Indonesia, perjuangan kemerdekaan sehinggalah kepada pengisian dan pengukuhan negara bangsa Malaysia selepas negara mencapai kemerdekaan sejak tahun 1957, semuanya dirangkum dan dihimpunkan dalam buku ini.