Politik & kerajaan - Hamdan Aziz (Freemind Horizons, 2012)
[Buku ini] membincangkan beberapa pendekatan memudahkan pembaca memahami fenomena politik serta hubungannya dengan displin pengajian sosial lain. Perbincangan dilakukan secara kritis mengenai konflik, kuasa, autoriti dan keabsahan. Pandangan Islam dan Barat yang berkaitan dengan kuasa turut dipaparkan selain pembinaan negara berdasarkan teori-teori serta bentuk kerajaan di dunia.