Bukan cinta secondhand - Ezza Mysara (GedeBook, 2014)
"Aku tak suka kau! Dah sepuluh kali aku ulang ayat yang sama. Apa kau tak faham bahasa ke? herdik Amril. "Even if you tease me by saying this is foolish, I can't turn this heart around... Yang pasti, aku akan tetap tunggu kau sukakan aku! Eh, bukan... aku akan buat kau sukakan aku!" tekad Naira. Kemalangan hati paling dahsyat ialah bila kita terlanggar hati seseorang yang tak sukakan kita. Silap hari bulan, organ yang satu itu boleh masuk Unit Rawatan Rapi! Itulah yang terjadi dalam hidup Naira. NAIRA ILYANI - Dia mengejar Amril setelah terpikat pada keperibadiannya. Bukan harta, ataupun rupa. Suara yang mengimamkan jemaah itu membulatkan tekad Naira untuk menjadikan Amril sebagai imamnya. MUHAMMAD AMRIL - Cinta terhalang membuatkan jiwanya mati. Sayangnya pada Dewi Aleeya tidak pernah berbelah bagi. Namun kerana peristiwa itu, mereka terpisah sedangkan dalam hatinya hanya ada Dewi. Demi merebut cinta, Naira sanggup lakukan kerja gila. "Aku dah tak nampak jalan nak patah balik.... Aku nak tahu siapa Dewi. Aku nak jumpa dia. Aku nak kenal dia... aku nak ambil Amril dari dia." NAIRA ILYANI Mengenali baiknya hati Dewi membuatkan hidupnya berubah. Malah, Naira sanggup menentang satu dunia untuk mempertahankan hubungan Amril dan Dewi. Namun, pemergian Dewi Aleeya secara tiba-tiba dan kehadiran Dewi Ilyani merubah segalanya. Di saat Aril dan Naira masih mencari letak duduk hubungan mereka, Qiuzi hadir menghulur kasih kepada Naira. Dia lelaki biasa yang sempurna. Namun, mampukah Qiuzi menggantikan cinta di hati Naira? "Bila awak tolak saya, awak akan rasa lebih sakit sebab... awak pernah rasa apa yang saya bakal rasa itu. Sakit, kan? Dan saya pasti yang... awak tak mahu kongsi rasa sakit tu dengan sesiapa pun." AHMAD QIUZI Benarkah harga cinta secondhand itu tidak setanding dengan nilai cinta pertama? Siapakah pemilik hati Naira yang sebenarnya?