Literasi bahasa - Amat Tarop Sumo; Abu Bakar Ahmad; Thahir Nuruddin; Patarai Cholen; Azhar Sabil; Hasizan Dahalal; Anuar Md. Amin (Freemind Horizons, 2013)
Buku Literasi Bahasa ini menjelaskan dan mengaplikasi teori pemerolehan bahasa, hubungannya dengan pengajaran dan pembelajaran. Tumpuan diberikan kepada pemuliharaan membaca dan menulis, strategi pengajaran dan pembelajaran, kemahiran asas pemulihan membaca dan menulis, jenis-jenis aktiviti kemahiran asas membaca dan menulis, penyerapan pemulihan membaca dan menulis dalam mata pelajaran pendidikan muzik, seni visual, pendidikan jasmani dan kesihatan, pemilihan, pembinaan, dan penggunaan bahan pengajaran dan pembelajaran elektronik dan bukan elektronik serta aktiviti pengajaran dan pembelajaran.