Kezuhudan Umar Abdul Aziz, kesederhanaan Nik Abdul Aziz - Wan Ji Wan Hussain; Saifulamri M. Hussin (Kemilau Publika, 2013)
Ketokohan Umar bin Abdul Aziz amat terserlah di zaman tiga kurun yang terawal. Kejayaan pemerintahan dalam memberikan kebajikan dan keadilan kepada rakyat, menjadi buah mulut bagi setiap yang mengenali beliau, waima dari kalangan bukan Islam sekalipun. Adapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat pula, ketokohan beliau memimpin sebuah parti Islam terbesar di Malaysia (PAS), di samping kejayaan memerintah negeri kelantan, waima mendapat tekanan dan sekatan ekonomi dari kerajaan Malaysia, ternyata pemerintahan berasaskan Islam berjaya memberikan model terbaik kepada sesiapa yang melihatnya.