Hamas dan Briged Al-Qassam - Maszlee Malik 1974-; Syarafuddin Sulaiman (PTS MILLENIA SDN. BHD, 2014)
Briged Al-Qassam selepas tahun 2012 begitu berbeza dengan Al-Qassam yang dikenali sebelum ini. Al-Qassam pada awal penubuhannya hanya sel-sel kecil yang terdiri daripada kumpulan Al-Mujahidun Al-Filastiniyun dan Briged Abdullah Azam. Mereka berjuang secara serangan hendap ke atas tentera-tentera Israel hanya dengan menggunakan pisau serta pistol.