Asas penulisan tesis - Saidatul Nornis Mahali; Sim, Chee Cheang 1969- (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2015)
Buku ini bertujuan untuk membantu pelajar yang ingin menambah pengetahuan tentang penyelidikan dan penulisan ilmiah, khususnya dalam bidang sains sosial dan kemanusian. Buku ini merupakan panduan kepada pelajar yang berhasrat untuk membuat penyelidikan dan menghasilkan sebuah tesis dalam pengajian peringkat pascasiswazah atau projek akhir. Kandungan buku ini meliputi cara menulis kertas cadangan penyelidikan (proposal), perbezaan antara penyelidikan kualitatif dan kuantitatif, cara menulis sorotan literatur, kajian lapangan dan persediaan viva-voce yang kesemuanya berperanan penting dalam proses penyelidikan dan penulisan ilmiah. Garis panduan penyelidikan dan penulisan ilmiah yang dipaparkan dalam buku ini diharap akan dapat menjelaskan cara melaksanakan penyelidikan dan kaedah ilmiah dengan lebih efektif.