Tokguru dalam mataku sebuah memoir - Mohd. Sayuti Omar 1960- (Tinta Merah, 2015)
Kelahiran [buku ini] agak lain daripada buku-buku mengenai Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang diterbitkan oleh mana-mana penulis sebelum ini. Buku ini mengupas dan bercerita mengenai Tuan Guru Nik Abdul Aziz menerusi pengalaman penulis sendiri sepanjang beliau mengenali dan berhubung dengan bekas MB Kelantan selama 23 tahun itu. Apa yang merujakan tempo menjadi latar belakang buku ini, 46 tahun sejak penulis mula mengenalinya ketika berusia 7 tahun di mana Tuan Guru Nik Abdul Aziz berusia 35 tahun, dan ia berakhir hingga ke saat penulis berusia 55 tahun dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz menghembuskan nafas terakhir dalam usia 84 tahun. Banyak rahsia peribadi antara Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan penulis diungkap dalam buku ini yang ada kalanya menjadikan kita ketawa kelucuan, tegang, sebak dan juga tersindir.