Teori sistemik-fungsional dalam stilistik - Mohammad Fadzeli Jaafar (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015)
Buku ini menerapkan kerangka nahu sistemik dan fungsian dalam teks sastera Melayu. Penerapan nahu sistemik-fungsian dalam buku ini tertumpu pada ayat kompleks, iaitu ayat hipotaksis dan parataksis. Kerangka nahu ini dipilih kerana nahu fungsional adalah nahu yang natural, yang dapat menjelaskan bagaimana bahasa berfungsi.