Zaman pemerintahan Jepun
Dokumentari ini mengisahkan kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu mulai akhir Disember 1941 hingga 12 September 1945. Pendudukan Jepun selama 31/2 tahun telah meninggalkan kesan amat mendalam kepada masyarakat di Tanah Melayu dari segi politik, ekonomi dan sosial