Konflik Persekutuan Tanah Melayu - Republik Indonesia
Perjanjian ini adalah berlainan dari mana-mana perjanjian persababatan yang ditandatangani kemudiannya oleh kedua buah negara kerana ianya mengandungi satu peruntukan khas dan istimewa untuk saling bekerjasama, bantu membantu dan berrunding bagi mencapai seberapa yang boleh satu keseragaman dalam pemakaian dan pembinaan Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia yang mempunyai asal usul yang sama itu. Dengan itu usaha untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa utama negara ini akan dipercepatkan lagi dengan pertolongan pakar-pakar bahasa dari Indonesia