Mat Kilau pahlawan Pahang (Arkib Negara Malaysia, 2011)
[Buku ini] adalah salah satu penerbitan yang diusahakan oleh Arkib Negara Malaysia bagi melakar sepintas lalu sejarah salah seorang tokoh perjuangan tempatan yang terkenal kerana perjuangan menentang British. Kebangkitan Mat Kilau dan pejuang-pejuang Pahang yang lain adalah satu manifestasi perjuangan membebaskan negara ini dari penjajahan bangsa asing.