Bangsa Melayu konsep bangsa Melayu dalam demokrasi dan komuniti, 1945-1950 - Ariffin Omar (Strategic Information and Research Development Centre Penang Institute, 2015)
Dalam edisi baru buku klasik ini, Ariffin Omar menumpukan perhatian kepada perbezaan asas dalam pemikiran dan sikap antara kedua-dua kumpulan Melayu yang telah membawa kepada hasil politik yang amat berbeza. Buku ini akan menarik para peminat sejarah idea dan politik perkauman.