Melayu Singapura sebagai kaum minoriti dan Muslim dalam sebuah negeri global - Hussin Mutalib (Strategic Information and Research Development Centre NUS Press, 2015)
Orang Melayu merupakan antara tiga kaum terbesar di Republik ini. Buku ini mengetengahkan permasalahan dan analisis menyeluruh mengenai 'cerita orang Melayu Singapura'. Dibentang dan dibahaskan secara menyakinkan, penulis menganalisis kesemua aspek penting dan mencabar yang dilalui masyarakat Melayu - merangkumi isu-isu politik, pendidikan, ekonomi, sosial, agama dan kepimpinan. Buku ini adalah sumbangan amat penting dalam usaha kita memahami orang Islam Singapura dan liku-liku hidup yang mereka alami sebagai rakyat sebuah negeri global. Buku ini amat berguna kepada para pengkaji dan penyelidik serta golongan pelajar dan pembaca umum yang berminat dalam bidang-bidang Pengajian Singapura, Pengajian Asia Tenggara, Permasalahan Kaum Minoriti, Dunia Melayu dan Islam di Asia.