Sejarah dunia dari sudut pandang Islam - Ansary, Mir Tamim (JS Adiwarna, 2014)
Buku ini bercerita bermula dengan kelahiran peradaban Mesir dan Mesopotamia, era Yunani dan Rom, kebangkitan Islam sehinggalah sejarah mutakhir - Peristiwa 9/11. Perpecahan negara dan aliran mazhab, diceritakan dengan cepat tetapi jelas, untuk memudahkan pembaca faham apa yang terjadi. Buku ini telah mengungkap sumbangan Islam pada dunia, kala Eropah terperangkap dalam 'Zaman Kegelapan'. Tidak hairanlah buku ini terpilih sebagai 'National Bestseller' di Amerika Syarikat. Penulisannya tidak memihak, tetapi beliau memperlihatkan apa yang patut disaksikan oleh dunia sebenar.