Perlembagaan Malaysia isu dan persoalan perhubungan kaum - Abdul Halim Ramli (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015)
Perlembagaan Malaysia dibentuk melalui persetujuan dan kompromi antara tiga kaum utama di Tanah Melayu, iaitu Melayu, Cina dan India bermula pada tahun 1955. Dengan itu, matlamat utama buku ini adalah untuk membincangkan teras persetujuan tersebut, pelaksanannya selepas merdeka dan kesannya terhadap hubungan kaum di Semenanjung Malaysia hingga tahun 1969. Buku ini sesuai dibaca oleh para pelajar, pengkaji dan masyarakat umum yang ingin mengetahui tentang empat teras dalam Perlembagaan Malaysia, iaitu kedudukan istimewa orang Melayu, kedudukan bahasa Melayu, hak kerakyatan kaum bukan Melayu dan Islam sebagai agama bagi Persekutuan, iaitu dari tahun 1955 hingga 1957.