Politik Bangsa Malaysia pembinaan bangsa dalam masyarakat pelbagai etnik - Mohamed Mustafa Ishak (Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM) Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2014)
Buku ini membincangkan parameter dasar sosiopolitik yang membentuk dan mempengaruhi politik pembinaan bangsa di negara ini serta pembentukan Bangsa Malaysia. Buku ini ditulis khas untuk memberi perspektif alternatif dalam analisis hubungan etnik dan pembinaan bangsa di Malaysia, seterusnya memperluas pemahaman tentang politik dan masyarakat Malaysia.