Isu-isu ketahanan nasional Malaysia - Abdul Rahman Abdul Aziz 1956-; Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri 1971-; Muhamed Nor Azman Nordin (Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM), 2014)
Ketahanan nasional ialah satu konsep keadaan sesuatu bangsa itu yang memiliki ketabahan dan kekuatan untuk terus berkembang dalam menghadapi dan mengatasi segala tentangan, hambatan dan ancaman, baik yang muncul dari dalam negara mahupun dari luar negara, sama ada bersifat langsung mahupun tidak langsung yang boleh mengancam atau mengganggu-gugat integriti, identiti serta kelangsungan hidup bangsa dan negara.