Dia bukan lelaki biasa Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat - Syarafuddin Sulaiman (PTS Publishing House Sendirian Berhad, 2015)
Lelaki sehebat itu. Orang segah itu. Bagaimana mahu memenuhi semua harapan yang ada? Bagaimana mahu memastikan kekaguman ini bukanlah pendewa-dewaan, sehingga mengecewakan dia yang sudah pergi? Kisah ini akan melibatkan pelbagai orang dalam hidup Allahyarham Tok Guru. Daripada isteri, anak, saudara-mara, kepada orang rapat, anak murid, pegawai kerajaan dan mereka yang jauh, tulisan yang memuatkan antara kisah yang menceritakan bagaimana Tok Guru mempengaruhi hidup mereka. Juga bagaimana kita dapat belajar daripada cara Tok Guru berinteraksi dengan setiap seorang daripada mereka. Gabungan harapan dan kepercayaan bagi memanjangkan usaha dakwah seorang lelaki bernama Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat