Mereka yang menjaga hati kisah "cinta" kaum sufi : kisah para kaum sufi dan ulama yang mendekatkan diri kepada Allah - Annajar, Ammar (Jasmin, 2014)
Sepatutnya bagi orang yang berakal di zaman kita ini untuk tahu sedikit tentang pokok-pokok ajaran kaum minoriti ini, tujuan mereka, tarekat jalan orang-orang yang benar dan memiliki keutamaan dari golongan mereka. Sehingga dia boleh membezakan antara mereka yang benar-benar kaum Sufi dengan orang-orang yang menyerupai mereka, mengenakan pakaian kaum Sufi dan atribut-atribut mereka. Dengan demikian, tidak akan terjerat dalam kekeliruan dan dosa. Sebab kaum Sufi ini adalah orang-orang kepercayaan Allah s.w.t. yang bertugas mengemban amanat-Nya di muka bumi. Mereka adalah gudang simpanan rahsia-rahsia dan ilmu-Nya, orang-orang pilihan dari makhluk-Nya. Mereka adalah hamba-hamba-Nya yang penuh ikhlas, para wali-Nya yang bertakwa, para kekasih-Nya yang soleh. Di antara mereka yang terdapat orang-orang pilihan, orang-orang terdepan yang berlumba dalam kebaikan, orang-orang baik yang dekat kepada Allah, para wali abdal dan orang-orang jujur. Mereka adalah orang-orang yang Allah sinari mata hatinya dengan makrifat kepada-Nya, anggota badannya dihiasi dengan pengabdian kepada-Nya, Dia gerakkan lidahnya dengan sentiasa berzikir kepada-Nya, Dia sucikan rahsia-rahsia hatinya dengan muraqabah kepada-Nya.