Mengangkasa modal insan isu dan cabaran - Abd. Jalil Borham; Ahmad Fazullah Mohd. Zainal Abidin; Hassan Ahmad; Munira Abd. Razak (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2011)
Modal insan merupakan isu global pembanguanan insan yang sememangnya telah lama dibincangkan sejak zaman berzaman dalam pelbagai wadah dan wacana. Ia menjadi isu yang perlu diberi perhatian yang serius bagi seluruh warga komuniti secara keseluruhan sama ada oleh pihak dalam negara, luar Negara mahupun komuniti antarangsa. Ini adalah kerana, dalam konteks Malaysia, modal insan merupakan elemen kritikal dalam mencapai misi nasional Negara.Oleh yang demikian, naskah ini wajar dijadikan rujukan oleh semua pihak, terutamanya berkaitan dengan isu dan cabaran dalam mengangkasakan modal insan dalam diri seseorang individu.