Tangan-tangan jahat Melayu dan ultrakiasu - Mohd. Ridhuan Tee Abdullah (Utusan Publications & Distributions, 2014)
Ia adalah realiti sebenar yang berlaku dalam politik Malaysia. Kiasu dalam bahasa Cina Hokkien bermaksud takut kalah atau sentiasa mahu menang. Ultrakiasu membawa makna, langsung tidak mahu kalah atau mahu menang sentiasa secara ekstrem. Sifat kiasu perlu ada pada jiwa setiap manusia yang ingin berjaya. Kiasu akan menjadikan kita lebih berdaya saing. Namun jika sifat ini tidak dibendung sehingga sampai ke peringkat ultra, sudah tentu ia akan membawa kesan buruk kerana akan ada hati-hati yang terguris dan terhiris.