Tuhan sedang menguji kita - Kazim Elias (Grup Buku Karangkraf, 2012)
Kita bicara tentang pancaroba, kita berkata tentang malapetaka, tapi hati kita masih terleka. KIta tewas dalam gembira, kita tersungkur ketika derita. Namun, andai ujian itu membawa kita ke pintu kesedaran, maka ujian itu sebenarnya manis. ALLAH tidak pernah menjadikan sesuatu itu sia-sia. Sesungguhnya, dunia adalah tempat ujian, akhirat jua tempat kebahagiaan abadi