Keris Melayu Semenanjung suatu pengenalan - Abdul Mua'ti (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2015)
[Buku ini] dihasilkan daripada penyelidikan selama lebih tiga tahun. Maklumat yang disajikan di dalam buku ini dikumpul melalui pembacaan bahan rujukan bercetak dan bahan digital dalam talian, kunjungan dan pemerhatian di tempat pembuatan senjata pusaka, lawatan ke muzium di seluruh di seluruh Malaysia dan Singapura. Termasuk lawatan ke muzium pusaka di Jakarta, dialog dalam seminar berkaitan perkerisan dan forum maya dengan beberapa kolektor keris, dan temu bual dengan beberapa orang empu, pandai besi, tukang sarung, tukang hulu, pedagang keris, dan kolektor keris. Buku ini diharap dapat dijadikan rujukan bagi penggemar keris dan juga generasi akan datang untuk mengenali keris. Seterusnya memahami signifikannya keris dalam pembentukan tamadun Melayu, khususnya di Semenanjung Malaysia.