Meraih cinta al-Khaliq - Afifi Ahmad 1953 (Karya Bestari, 2012)
CINTA Al-Khaliq kepada makhluk-NYA telah sedia terbukti. Bukti pertama, DIA mencipta kita. Kedua, rahmat kasih sayang-NYA (sifat Rahman-NYA melimpah luas). Bagaimana pula cinta kita kepada-NYA? Apakah cinta Al-Khaliq berbalas? Wajarkah kita ghairah dengan cinta kepada makhluk-NYA sedangkan Khaliqnya kita lupa? Andai selama ini kita asyik memberi makanan kepada jasad fizik tapi lupa memberi makanan kepada rohani, maka letakkanlah seluruh usaha ke arah MERAIH CINTA AL-KHALIQ. Bersyukurlah andai kesedaran datang kerana itu tandanya kita mempunyai hati yang masih hidup. Sesalan adalah isyarat bahawa kita berpotensi untuk berhijrah kepada yang lebih baik. Ayuh... kita masuk ke dalam diri! Singkaplah lapisan rahsia insani agar berputik cinta Rabbani, cinta Al-Khaliq. Marilah membuka qalbu dan kembali kepada rahmat-NYA yang seluas langit dan bumi. Tundukkan hati dan rundukkan wajah mendekati Al-Khaliq yang Maha Qudus.