Bicara ini demi Ilahi - Nik Abdul Aziz Nik Mat Dato' Haji 1931-2015 (Karya Bestari, 2013)
ALLAH Maha Benar. Firman-NYA benar dan janji-NYA juga benar. Cuma ada kala, sebagai hamba kita terlupa merenungi kalam-NYA, al-Quran. Ya, di situlah kita mengenali diri, di situ jugalah kita kenal siapa DIA... Seorang Muslim, langkahnya adalah perjuangan. Fikirannya adalah tajam. Bicaranya adalah kebaikan. Ya, bicara yang penuh berhemah. Namun, ada yang kurang mengerti. Teguran disangka bisa. Nasihat dikatakan tiada gunanya. Maka biarkanlah diri ini berbicara hanya demi DIA, Maha Pencipta. Moga BICARA INI DEMI ILAHI mampu menjentik rasa untuk kita membimbing diri, menjadi Mukmin sejati. Mudah-mudahan hidup di dunia diberkati, di akhirat pula Jannah menanti. Insya-ALLAH.