Bicara ini untuk Murabbi perginya Tuan Guru Dato' Bentara Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat - Mohamad Amiro Safwan Mohd. Kamil (Karya Bestari, 2015)
Buku ini, Bicara Ini Untuk Murabbi diterbitkan sebagai tanda penghargaan dan terima kasih kepada Tuan Guru yang banyak menyumbang dan berbakti kepada masyarakat dalam dan luar negara. Penulisan di dalam buku ini banyak berkisarkan mengenai perjalanan hidup Tuan Guru dan perkara yang dilalui olehnya bersama keluarga, masyarakat, jiran tetangga, kenalan dan lain-lain. Selain itu, buku ini bakal merungkaikan bagaimana susah senang sejarah hidup Tuan Guru yang belum pernah diketahui oleh masyarakat umum. Cerita ini termasuklah kisah tukang gunting, menteri besar luar biasa, kerajaan contoh, wasiat terakhir dan sebagainya.