Dari Andalusia ke Amerika menjejaki penerokaan umat Islam di benua Amerika sebelum Christopher Columbus - Aidil Adha Sulaiman (Karya Bestari, 2015)
Buku ini meneroka dan memaparkan pencapaian tamadun dan legasi umat Islam di Andalus. Selain itu buku ini membongkar peristiwa-peristiwa penting yang berlaku serta melihat kesannya kepada umat Islam semasa zaman keemasan, kelemahan dan kejatuhan Andalus. Peristiwa tersebut mempunyai perkaitan dan kesan antara satu sama lain sama ada di Eropah, Americas, Timur Tengah dan Nusantara. Semoga buku ini memberi manfaat dalam menelusuri khazanah sejarah umat Islam yang hilang dan menjadi cetusan awal kepada ekplorasi menjejaki pengembaraan umat Islam ke Americas sebelum Christopher Columbus.