Napoleon Bonorporte penguasa Eropah - Abdul Latip Talib 1954- (PTS Publishing House Sendirian Berhad, 2015)
Kisah Napoleon Bonaparte semenjak dia kecil. Pada ketika dia hidup di pulau yang menjadi pangkalan pemberontak, dan ayahnya juga adalah seorang pejuang pemberontak. Untuk Perancis, mereka adalah pemberontak, tetapi untuk mereka, mereka adalah pejuang kemerdekaan. namun, selepas kekelahan kepada Perancis, Napoleon yang masil kecil dihantar belajar ke Perancis. Di situ dengan segala kekurangan yanga da, dengan tubuh kecil dan keluarga yang susah, napoleon cuba menjadi yang terbaik, dan akhirnya dia berjaya menematkan pelajaran dan seterusnya menjadi tentera. Daripada situlah nasib napoleon berubah sedikit demi sedikit. Namun, ini baru siri pertama. Siri yang menyaksikan Napoleon menjadi jeneral perang yang paling digeruni Eropah pada ketika itu