Perang Salib Ketiga tumpasnya Richard The Lionheart - Abdul Latip Talib 1954- (PTS Litera Utama Sdn.Bhd, 2014)
Selepas Baitulmuqaddis jatuh ke tangan Salahudin Al-Ayubi, kerajaan Kristian Eropah gempar. Bantuan segera dihantar. Raja-raja Eropah berarak dengan ratusan ribu tentera, dan antara raja yang paling digeruni adalah raja England, Richard The Lionheart. Kepintaran strategi dan kehandalan medan tempur, menyebabkan tentera Islam tewas beberapa pentempuran. Namun perang belum berakhir kerana Salahudin Al-Ayubi masih kekal bersemangat dan tidak pernah kenal erti putus-asa