Demokrasi dan dunia Islam perspektif teori dan praktik - Mohd Izani Mohd Zain (Penerbit Universiti Malaya, 2014)
Buku ini cuba memperhalusi dan membincangkan persoalan Islam dan demokrasi dari segi teori dan praktikal. Menariknya, perbincangan tersebut dijayakan oleh beberapa penulis prolifik dari Malaysia dan Indonesia dengan huraian yang menarik lagi segar. Memandangkan Malaysia dan Indonesia dianggap sebagai negara demokrasi Muslim paling berjaya dan terbesar di dunia, fokus buku ini lebih menjurus kepada permasalahan hubungan Islam dan demokrasi di kedua-dua buah negara tersebut.