Iqra' satu perjalanan - Noraien Mansor (Penerbit Universiti Malaysia Terengganu, 2015)
IQRA' yang membawa maksud "Bacalah" bukan sekadar membaca tetapi membawa kita menyelami hingga ke dasar maksud yang diperintah ALLAH s.w.t. agar manusia serius menuntut dan memperoleh ilmu sebagai satu tanggungjawab dan kewajipan. IQRA SATU PERJALANAN memaparkan penerokaan kegemilangan pendidikan yang menjadi kecintaan YB Dato' Seri Idris Jusoh melalui pengalaman dan penglibatan beliau dalam pendidikan sepanjang hayat, IMTIAZ School of Excellence serta usaha murni beliau menerapkan konsep Ulul Albab demi memburu keseimbangan antara pembangunan akademik dan akhlak pelajar.