Kembara kehidupan dari atap rumbia ke gedung diplomat - Ismail Ibrahim (Yayasan Ilmuwan, 2010)
Autobiografi ini merakamkan perjalanan hidup seorang anak kampung yang membesar dengan persekitaran sawah bendang sehingga membawanya ke dunia akademik dan akhirnya dunia diplomatik. Benar seperti yang disebut pujangga lama, "jauh perjalanan, banyak pengalaman". Pengalaman suka duka merentas tujuh dekad yang dilayari dikongsi oleh Dato' Dr. Ismail Ibrahim yang boleh dimanfaatkan oleh semua.