Seniman negara ke-7 Datuk (Dr.) Ahmad Nawab - S.M. Zakir (Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (KeKKWa), 2008)
Biografi ini bukan sahaja menceritakan tentang sejarah kehidupan Datuk Ahmad Nawab tetapi juga merupakan penyelidikan terhadap situasi budaya, sosial, ekonomi dan politik yang melatari sejarah kehidupan tersebut.