Ombak tiga bersaudara (kumpulan cerita-cerita rakyat etnik Bajau Semporna) - Sabilah Kadir; Jasni Matlani; Rubiah Nordin (Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, 2008)
Melalui paparan "Koleksi Cerita-cerita Rakyat Etnik Bajau Semporna - Ombak Tiga Bersaudara", pelbagai kisah berbentuk lagenda yang tersirat dengan teladan dan pedoman serta elemen pengajaran kepada masyarakat hari ini. Cerita-cerita rakyat tersebut bukan sahaja kaya dengan pengajaran bahkan menyelusuri sejarah dan asal-usul tempat di Semporna seperti "Kisah Pulau Kapal", "Kisah Pulau Kucing" dan "Gua Bohey Duru".